Appartementsrecht: wat is dit?

Het appartementsrecht: wat is dat? U krijgt er mee te maken als u een appartement koopt, waardoor dit anders werkt dan bij een woning op eigen grond. Er is sprake van een gemeenschappelijk trappenhuis, een garage en bijvoorbeeld een lift.

Het appartementsrecht beschrijft de officiële bepalingen, die gelden voor het gebruik en de verantwoordelijkheid voor zowel de eigen als de gemeenschappelijke ruimte. Het is belangrijk om daar goed van op de hoogte te zijn, bijvoorbeeld om een goed bod uit te brengen op de woning.

Appartementsrecht: de koopakte

Benieuwd naar de rol van het appartementsrecht in de koopakte? Het beschrijft hoe u eigenaar wordt van het appartement en mede-eigenaar wordt van de gemeenschappelijke ruimte(n).

In de koopakte is een onderdeel opgenomen voor de bepalingen rondom de VvE, de Vereniging van Eigenaren. Daarnaast beschrijft dit deel het gebruik van de gemeenschappelijke ruimte(n) en de verantwoordelijkheid daarvoor, bijvoorbeeld met een verplichte gezamenlijke brandverzekering. Daarnaast kan er sprake zijn van verplichte servicekosten voor het onderhoud van de buitenmuren, het dak en bijvoorbeeld de lift.

Het appartementsrecht ontstaat op basis van de splitsing door de notaris. Het gebouw wordt daarmee onderverdeeld naar de verschillende eigenaren. U heeft het exclusieve recht om uw woning te gebruiken en een gedeeld recht op de gemeenschappelijke delen.

Appartementsrecht binnen de VvE

Als mede-eigenaar van het gebouw wordt u automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren. De VvE heeft in ieder geval een bestuur, een technische commissie en een kascommissie. Deelname daaraan is vrijwillig. Tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV) worden besluiten genomen voor het gebouw, bijvoorbeeld als het gaat om de kosten voor het onderhoud of nieuwe ideeën en plannen. Op basis van het appartementsrecht heeft u stemrecht tijdens de ALV.

Benieuwd hoe het appartementsrecht van invloed is op de hypotheek die u kunt aanvragen of hoe dit een rol speelt in de koopovereenkomst of -akte? We zijn u als ervaren makelaar in Rotterdam en Voorne-Putten graag van dienst bij zowel de aankoop als de verkoop van een appartement. Daarbij leggen we u graag uit over het appartementsrecht, net als over de ontbindende voorwaarden die kunnen gelden voor de koopovereenkomst voor ieder type woning.

Als ervaren makelaar in Rotterdam, Brielle, Oostvoorne, Rockanje, Maassluis, Vlaardingen, Hellevoetsluis, Rozenburg en Schiedam vertellen wij u graag meer over het kopen en verkopen van uw appartement. Benieuwd wat we in Rotterdam of op Voorne-Putten als makelaar voor u kunnen betekenen? Bel ons voor regio Rotterdam op 010 422 61 44 of regio Voorne-Putten op 0181 48 4000, of stuur ons een e-mail naar [email protected]. Natuurlijk kunt u ook heel eenvoudig gebruik maken van het online contactformulier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*