Asbestclausule: wat is dit?

Te maken met een asbestclausule of benieuwd naar wat dit inhoudt? In huizen van voor 1980 kan asbest gebruikt zijn. Het is bij de verkoop van zo’n woning verstandig om een clausule op te nemen in de koopovereenkomst, net als die voor bijvoorbeeld de wettelijke bedenktijd.

Asbestclausule in de koopakte: 3 voorbeelden

Benieuwd naar de mogelijkheden om een asbestclausule in de koopakte op te nemen? We zetten 3 voorbeelden op een rij:

  • Asbestclausule voorbeeld 1
    In de woning kunnen asbesthoudende stoffen aanwezig zijn. Het is belangrijk om speciale maatregelen te treffen bij de eventuele verwijdering, zoals beschreven in de Milieuwet. De koper verklaart dat hij hiermee bekend is en de verkoper van iedere aansprakelijkheid vrijwaart als er asbest wordt gevonden.
  • Asbestclausule voorbeeld 2
    Het is de verkoper niet bekend dat zich asbestverdachte materialen in de woning bevinden. Er kunnen ondanks dat asbesthoudende stoffen aanwezig zijn. Voor de eventuele verwijdering van asbesthoudende materialen dienen op basis van de milieuwetgeving speciale maatregelen te worden genomen. De koper verklaart dat hij hiermee bekend is en de verkoper van iedere aansprakelijkheid vrijwaart als er asbest wordt gevonden.
  • Asbestclausule voorbeeld 3
    Het is de verkoper niet bekend dat er in de woning asbest is verwerkt, anders dan op de manier waarop dat gebruikelijk was toen de woning werd gebouwd. Het is belangrijk om bij eventuele verwijdering van asbest rekening te houden met speciale maatregelen zoals voorgeschreven door de Milieuwet. De koper verklaart dat hij hiermee bekend is en de verkoper van iedere aansprakelijkheid vrijwaart als er asbest wordt gevonden.

Het zijn mogelijke manieren om de asbestclausule in de koopovereenkomst op te nemen. Op die manier geeft het koopcontract of de koopakte duidelijk aan dat er sprake kan zijn van asbest, maar dat de niet-gebruikelijke toepassing de verkoper niet bekend is. Op die manier aanvaart de koper het risico en de kosten voor eventuele verwijdering, op basis van de speciale maatregelen die daarvoor gelden.

Wanneer is een asbestclausule belangrijk?

Benieuwd wanneer u als verkoper gebruik kunt maken van een asbestclausule in de koopovereenkomst? Dat is verstandig als u een woning met bouwjaar voor 1980 verkoopt, omdat er in die periode relatief veel gebruik gemaakt werd van asbest. Wij vertellen u als ervaren makelaar in Rotterdam en als makelaar op Voorne-Putten hier graag meer over. Ook zijn wij u met onze jarenlange ervaring graag van dienst met bijvoorbeeld de verkoop van uw huis. En wilt u andersom een goed bod uitbrengen op een woning? Ook daarin kunnen we u uitstekend begeleiden.

Kolpa van der Hoek is een ervaren makelaar in Rotterdam, Brielle, Oostvoorne, Rockanje, Maassluis, Vlaardingen, Hellevoetsluis, Rozenburg en Schiedam. Benieuwd wat we in Rotterdam of op Voorne-Putten als makelaar voor u kunnen betekenen? Bel ons voor regio Rotterdam op 010 422 61 44 of regio Voorne-Putten op 0181 48 4000, of stuur ons een e-mail naar [email protected]. Natuurlijk kunt u ook heel eenvoudig gebruik maken van het online contactformulier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*