Bouwkundige keuring: wanneer is die belangrijk?

Een bouwkundige keuring laten uitvoeren of benieuwd wanneer dat belangrijk is? Er zijn kosten aan verbonden, maar het kan u aan de andere kant helpen vervelende verrassingen te voorkomen. De keuring is er voor de koper van een woning, om aan te tonen hoe de bouwkundige staat op dat moment is.

Wilt u een bouwkundige keuring laten uitvoeren? Wilt u de bouwkundige staat kennen van een woning in Rotterdam, Brielle, Oostvoorne, Rockanje, Maassluis, Vlaardingen, Hellevoetsluis, Rozenburg of Schiedam? Bent u benieuwd of de kosten daarvoor aftrekbaar zijn? We leggen het u als ervaren makelaar vanuit onze kantoren in Rottedam en Oostvoorne graag uit. Het is altijd verstandig om zo’n keuring uit te laten voeren als u een huis gaat kopen. Dat geldt voor oude woningen waaraan veel verbouwd is, maar ook voor nieuwere woningen waarmee iets aan de hand kan zijn.

Tip: de bouwkundige keuring is niet verplicht. Niet wettelijk en doorgaans ook niet vanuit de geldverstrekker. U heeft zelf de keuze om een bouwkundige rapport op te laten maken. Sommige specialisten spreken ook wel over een bouwtechnische keuring.

De bouwtechnische keuring wordt uitgevoerd door een inspecteur, die de woning van boven tot beneden langsloopt. In het rapport dat de inspecteur opstelt staat aangegeven welke gebreken de woning heeft en welke gebreken de woning op termijn kan gaan vertonen. Bovendien vermeldt de inspecteur de reparatiekosten waar u rekening mee dient te houden.

Waarom een bouwkundige keuring?

Benieuwd waarom een bouwkundige keuring een goed idee is? Het is belangrijk om goed te weten wat u koopt, vooral als het gaat om een grote uitgave zoals die voor een huis. U betaalt de koopsom voor het huis en dient rekening te houden met eventuele gebreken en mogelijke toekomstige gebreken. De reparatiekosten daarvan komen bij de kosten om het huis te kopen en daar te kunnen wonen.

Een keuring kost doorgaans een paar honderd euro. Indien er sprake is van (ernstige) gebreken kan dit aantonen dat u rekening moet houden met duizenden euro’s aan kosten. Indien u de bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst heeft opgenomen kan het zelfs een reden zijn om van de koop af te zien. Op die manier kan de keuring u een hoop onverwachte kosten besparen.

Wanneer is de keuring belangrijk?

Benieuwd wanneer een bouwkundige keuring verstandig is? We adviseren eigenlijk alle kopers om die uit te laten voeren. Vooral bij de koop van een woning van voor 1990 is het verstandig om een keuring uit te laten voeren. Er kan sprake zijn van verouderde systemen en achterstallig onderhoud. Het is belangrijk om daar voor de aankoop van op de hoogte te zijn, zodat u daar rekening mee kunt houden of de aankoop kunt annuleren.

Tip: naarmate een woning ouder is wordt het risico op achterstallig onderhoud en achterhaalde systemen groter. Een bouwkundige keuring kan die belangrijke punten goed aan het licht brengen.

Koopt u een appartement in plaats van een huis? Ook dan is het belangrijk om na te gaan of er sprake is van gebreken. Daarnaast controleren wij de financiële gezondheid van de Vereniging van Eigenaren. En gaat het om een nieuwbouwhuis? Dan is een bouwkundige keuring niet per se noodzakelijk. Wel is het mogelijk om een opleveringskeuring uit te laten voeren, bijvoorbeeld om na te gaan of er echt geen gebreken zijn en of er netjes volgens de tekeningen is gebouwd.

Kosten van een bouwkundige keuring

Benieuwd naar de kosten van een bouwkundige keuring die u wilt laten uitvoeren? De kosten bedragen gemakkelijk een paar honderd euro en hangen samen met de grootte van de woning die u wilt laten keuren. Gemiddeld genomen gaat het om €300 tot €500.

Let op: de kosten voor een bouwkundige keuring zijn standaard niet aftrekbaar. Het gaat om kosten voor de aankoop van de woning, in plaats voor het verkrijgen van de financiering. Die laatste zijn doorgaans wel aftrekbaar, die voor de aankoop helaas niet.
Tip: dient u een bouwkundige keuring uit te laten voeren om de hypotheek af te sluiten of om een NHG hypotheek aan te kunnen vragen? U heeft de keuring dan nodig om de financiering te verkrijgen, dus de kosten voor de keuring zijn dan wél aftrekbaar.

De kosten van een bouwkundige keuring verdienen zich over het algemeen makkelijk terug. Het biedt meer zekerheid over de bouwtechnische staat en geeft een goed beeld van de kosten die u de komende tijd kunt verwachten. Bovendien geeft het u inzicht in kosten die op de lange(re) termijn kunnen ontstaan, zodat u zich daar op tijd op kunt voorbereiden.

Verborgen gebreken ontdekt: wat nu?

Worden er tijdens de bouwkundige keuring verborgen gebreken ontdekt? U kunt de verkoper daarvoor aansprakelijk stellen of samen afspreken dat u die kosten betaalt. En heeft u de bouwkundige keuring opgenomen als ontbindende voorwaarde, inclusief een maximaal bedrag aan kosten dat er mag ontstaan? Als die kosten waarschijnlijk worden overschreden om de gebreken op te lossen is dat een reden om van de koop af te kunnen zien.

Benieuwd hoe onze lokale kennis over de regio Voorne-Putten en de Rotterdamse kennnis u van dienst kunnen zijn om uw woning te verkopen of juist om ervoor te zorgen dat u een huis kunt kopen? Wij vertellen u graag meer over de kosten koper en over bijvoorbeeld de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), zodat u goed op de hoogte bent.
Benieuwd wat we in Rotterdam, Oostvoorne en Brielle als makelaar voor u kunnen betekenen? Bel ons op nummer 010 422 61 44 of voor Voorne-Putten op 0181 48 4000. Een e-mail sturen naar [email protected] kan natuurlijk ook. Net zoals gebruik maken van ons  online contactformulier. We zien uw bericht graag tegemoet! Met alle plezier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*