Kosten koper: hoe kunt u die berekenen?

De kosten koper berekenen, zodat u goed weet waar u aan toe bent wanneer u een woning in Rotterdam of op Voorne-Putten koopt? En wat zijn dat eigenlijk, die kosten koper? Het zijn de kosten die u als koper betaalt om de woning aan te schaffen. Het gaat voornamelijk om de overdrachtsbelasting en bijvoorbeeld de kosten voor de transportakte.

Let op: u betaalt kosten koper (k.k.) voor een bestaande woning die onder deze voorwaarde wordt verkocht. Een nieuwbouwwoning koopt u normaal gesproken vrij op naam (v.o.n.). Er is geen sprake van overdrachtsbelasting en ook de notariskosten hoeft u als koper over het algemeen niet te betalen.

Kosten koper berekenen: aankoop- en financieringskosten

De kosten koper berekenen? Het is belangrijk om kosten voor de aankoop en kosten voor de financiering uit elkaar te houden. De kosten koper maken onderdeel uit van de aankoopkosten:

  • Aankoopkosten
    Denk aan de makelaarskosten voor uw aankoopmakelaar, net als de notariskosten voor het opmaken van de leveringsakte. Ook de eventuele bouwkundige keuring en de overdrachtsbelasting (2% van het aankoopbedrag) behoren hiertoe.
  • Financieringskosten
    Het gaat om advies- en afsluitkosten bij de bank of geldverstrekker, net als om notariskosten voor het opmaken van de hypotheekofferte. Daarnaast kan er sprake zijn van kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie en eventuele taxatiekosten.

De kosten koper bestaan uit de notariskosten voor het opmaken van de leveringsakte en de overdrachtsbelasting. Het zijn kosten die de koper betaalt. Ook de notariskosten voor het laten passeren van de hypotheek behoren hiertoe, waardoor het doorgaans gaat om enkele duizenden euro’s.

Kosten koper percentage: zo’n 2 tot 3 procent

Benieuwd naar het kosten koper percentage? Het gaat gemiddeld om zo’n 5 tot 6 procent van de koopsom. In het onderstaande rekenvoorbeeld rekenen we dit voor u uit.

Rekenvoorbeeld

Stel u koopt een huis van €300.000. U dient dan 2% overdrachtsbelasting te betalen, goed voor €6.000. Daarnaast betaalt u notariskosten voor het passeren van de hypotheek en voor het passeren van de koopakte. Afhankelijk van de notaris die u kiest gaat het gemiddeld om 2x €500, waarmee de totale kosten koper €7.000 bedragen.

De totale kosten die u als koper betaalt bestaan uit meer dan de kosten koper alleen. Het gaat om alle aankoop- en financieringskosten. Dit telt op tot zo’n 5 tot 6 procent van de koopsom van een woning, waardoor u bij een koopsom van €300.000 rekening dient te houden met zo’n €15.000 aan totale kosten. Een deel daarvan is aftrekbaar, waardoor het nettobedrag iets lager uit zal vallen.

Benieuwd hoe we u van dienst kunnen zijn als u uw woning wilt verkopen? We zijn uw ervaren makelaar in Rotterdam en op Voorne-Putten en kunnen u bijvoorbeeld uitleggen over de Nationale Hypotheek Garantie en de bouwkundige keuring die u kunt laten uitvoeren.

Benieuwd wat we in Rotterdam of op Voorne-Putten als makelaar voor u kunnen betekenen? Bel ons voor de regio Rotterdam op nummer 010 422 61 440. Voor lokale kennis van Voorne-Putten belt u naar ons kantoor in Oostvoorne: 0181 484 000. Mailen kan natuurlijk ook: [email protected] of gebruik het online contactformulier. We zien uw berichtje met veel plezier tegemoet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*