Voorlopige koopovereenkomst voor een huis: wat is dit?

Een voorlopige koopovereenkomst voor een huis: wat is dat? Het is de schriftelijke vastlegging van de afspraken die u maakt met de verkoper. Wij hebben er als makelaar in Rotterdam dagelijks mee te maken, dus kunnen goed uitleggen wat erin staat en waar u goed op moet letten.

Wat staat er in de voorlopige koopovereenkomst voor een woning?

Let op: de naam ‘voorlopige koopovereenkomst’ is een beetje misleidend. Er is niets voorlopig aan, omdat het document gewoon bindend is voor u als koper en ook voor de verkoper. Steeds meer makelaars gebruiken daarom de term ‘koopcontract’, omdat dit beter aangeeft welke rol dit document speelt.

Wij stellen de voorlopige koopovereenkomst voor een woning als verkopend makelaar op, waardoor we goed kunnen uitleggen wat erin staat. Het gaat om alle afspraken rondom de verkoop van het huis. We beschrijven bijvoorbeeld de hoogte van de koopsom, net als de datum van de overdracht. Daarnaast is er sprake van twee andere belangrijke onderdelen

  • Bedenktijd
    Als koper heeft u wettelijk drie dagen bedenktijd. Die tijd gaat in op het moment dat u (een afschrift van) de getekende koopovereenkomst ontvangt. Dit staat in de overeenkomst uitgebreid beschreven.
  • Ontbindende voorwaarden
    Is er sprake van ontbindende voorwaarden? Ook die staan beschreven in de voorlopige koopovereenkomst voor het huis. Het kan bijvoorbeeld gaan om de financiering of een bouwkundige keuring.

Het is gebruikelijk om ook informatie over de te betalen waarborgsom in de voorlopige koopovereenkomst op te nemen. Anders dan bij zo’n borgsom voor huur is het gebruikelijk om daarvoor gebruik te maken van een bankgarantie.

Voorlopige koopovereenkomst voor een huis: modelovereenkomst

Wij gebruiken de NVM voorlopige koopovereenkomst. Het is een modelovereenkomst, waarin alle onderdelen op een duidelijke manier beschreven staan. We leveren onze diensten volgens de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), bijvoorbeeld als we uw huis verkopen en als we een koopcontract opstellen.

Wilt u weten hoe we u van dienst kunnen zijn als u uw woning wilt verkopen of als u een huis wilt kopen? Als ervaren makelaar in Rotterdam, Brielle, Oostvoorne, Rockanje, Maassluis, Vlaardingen, Hellevoetsluis, Rozenburg en Schiedam vertellen wij u graag meer over het kopen en verkopen of huren en verhuren van uw woning.

Benieuwd wat we in Rotterdam of op Voorne-Putten als makelaar voor u kunnen betekenen? Bel ons voor regio Rotterdam op 010 422 61 44 of regio Voorne-Putten op 0181 48 4000, of stuur ons een e-mail naar [email protected]. Natuurlijk kunt u ook heel eenvoudig gebruik maken van het online contactformulier. Graag tot ziens!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*