Waarborgsom voor huur: wat is dit?

Berekent de verhuurder een waarborgsom voor de huur? Het is gebruikelijk om nieuwe huurders op deze manier borg te laten betalen. Bovendien is dit wettelijk toegestaan, behalve als het gaat om een onredelijk hoog bedrag.

Waarborgsom of borg: maximaal 3 maanden kale huur

Wat is een ‘onredelijk hoog bedrag’? De rechter heeft bepaald dat het mag gaan om maximaal 3 maanden kale huur. Anders dan bij de waarborgsom voor een hypotheek is het daardoor doorgaans niet nodig om hier een bankgarantie voor te gebruiken.

De waarborgsom betaalt u voorafgaand aan het ingaan van de huur. Is de woning niet beschadigd op het moment dat u die weer verlaat? Dan moet de verhuurder u het bedrag terugbetalen. Helaas is de verhuurder niet verplicht om u rente te vergoeden over de achtergehouden waarborgsom.

Andere bijkomende kosten

Naast de waarborgsom voor huur benieuwd naar andere mogelijke bijkomende kosten als u een woning in Rotterdam, Brielle, Oostvoorne, Rockanje, Maassluis, Vlaardingen, Hellevoetsluis, Rozenburg of Schiedam wilt huren? Houd rekening met de volgende kosten:

  • Sleutelgeld
  • Overnamekosten
  • Verhuurkosten
  • Bemiddelingskosten

Sleutelgeld

De verhuurder kan u vragen om sleutelgeld, voordat u de woning in mag. Ook vertrekkende huurders kunnen een vergoeding vragen voor de sleutel van het huis.

Let op: het vragen van sleutelgeld is wettelijk niet toegestaan. Het is een onredelijk beding in de huurovereenkomst. Heeft u toch sleutelgeld betaalt? Als u dit kunt bewijzen met een kwitantie of via getuigen kunt u dit via de rechter terugvorderen.

Overnamekosten

De vertrekkende huurder kan u aanbieden bepaalde spullen over te nemen, die in de woning achterblijven. U betaalt daarvoor overnamekosten, soms aan de vorige huurder en soms aan de verhuurder.

Tip: u bent wettelijk niet verplicht om spullen over te nemen en daar overnamekosten voor te betalen. Gaat het om voorzieningen die aan de woning zijn aangebracht en niet zonder schade kunnen worden verwijderd? Dan moeten de kosten daarvoor in de huurprijs worden doorberekend.

Verhuurkosten

Een verhuurder maakt kosten om een woning opnieuw te verhuren, nadat die is leeggekomen. Het is mogelijk dat de verhuurder daar verhuurkosten voor in rekening brengt. Het gaat om kosten voor het rondleiden van mogelijke huurders en voor het opmaken van het huurcontract.

Let op: het is juridisch toegestaan om verhuurkosten in rekening te brengen, zolang die niet te hoog zijn. Een jurist kan u adviseren over redelijke bedragen en kan u helpen te hoge betaalde kosten via de rechter terug te vorderen.

Bemiddelingskosten

Het is tenslotte gebruikelijk om bemiddelingskosten te berekenen. De makelaar berekent kosten om de verhuurder en huurder bij elkaar te brengen, net als voor het ondertekenen van het huurcontract en de overdracht van de sleutels. Soms wordt er gesproken van administratiekosten, contractkosten of makelaarskosten, maar het gaat altijd om bemiddelingskosten.

Tip: we bereken de kosten als makelaar in Rotterdam en als makelaar op Voorne-Putten aan de verhuurder, waardoor u daar als huurder niet nog eens voor betaalt.

Waarborgsom bij huur

We leggen u graag meer uit over de waarborgsom bij huur, net als over de NHG voor koopwoningen en bijvoorbeeld de voorlopige koopovereenkomst voor een huis. En bent u benieuwd naar onze diensten of specifiek ons aanbod in huurwoningen? We zijn uw ervaren makelaar in regio Rotterdam en op Voorne-Putten, bijvoorbeeld als u een nieuwe huurwoning zoekt.
Benieuwd wat we in Rotterdam als makelaar voor u kunnen betekenen? Of meer weten over de kennis van ons makelaarskantoor in Oostvoorne?  Bel ons op nummer 010 422 61 44 of op 0181 48 4000 voor regio Voorne-Putten, stuur ons een e-mail naar [email protected] of gebruik het online contactformulier. We horen graag van u.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*