Erfpacht: wat is dit?

Een huis kopen met erfpacht, maar weet u niet goed wat dit betekent? Een huis staat op grond, die we ook wel de kavel of het perceel noemen. Er zijn in principe twee opties:

  • Woning op eigen grond
    U wordt eigenaar van de woning én de grond eronder. U koopt als het ware een klein stukje Nederland, met daarop de woning.
  • Woning op erfpachtgrond
    U wordt eigenaar van de woning, maar niet van de grond. Voor de grond koopt u een zakelijk recht, het recht van erfpacht. Vaak is de gemeente eigenaar van de grond.

Wat is erfpacht?

Erfpacht is niet hetzelfde als huur, omdat u zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud. Bovendien mag u het huis verbouwen als eigenaar, zonder de beperkingen die er gelden voor huurders. Bovendien stopt een erfpachtovereenkomst niet op het moment dat u komt te overlijden.

Erfpacht verlaagt de waarde van een woning, omdat u geen eigenaar wordt van de grond. U betaalt een lagere prijs voor de woning. Houd er wel rekening mee dat u maandelijks erfpachtcanon dient te betalen aan de eigenaar van de grond. Het is een maandelijkse vergoeding voor het recht op erfpacht.

Tip: in de praktijk wordt de erfpacht jaarlijks afgerekend, omdat het doorgaans niet om heel hoge bedragen gaat. Soms vindt de betaling maandelijks plaats, waarmee u de kosten kunt spreiden.

Benieuwd naar de hoogte van de erfpacht die u betaalt? Een vuistregel stelt dat het gaat om zo’n 5% van de grondwaarde per jaar. Een betaling per maand leidt dus tot een twaalfde deel van die 5% per jaar.

Tip: betaalt u erfpachtcanon? Dit is aftrekbaar voor de aangifte inkomstenbelasting. De netto erfpachtlasten zijn dus lager dan het bedrag dat u bruto betaalt.

Erfpacht afkopen: hoe werkt dat?

Wilt u de erfpacht afkopen? Sommige grondeigenaren bieden mogelijkheden om de erfpacht af te kopen. Dat kan voor een specifieke periode en soms zelfs eeuwigdurend. In dat geval hoeft u voor de afgesproken periode of zelfs nooit meer erfpachtcanon te betalen. Houd er wel rekening mee dat u zelfs na het afkopen geen eigenaar bent van de grond.

We kunnen u als makelaar in Rotterdam en Oostvoorne goed van dienst zijn met de verkoop van een woning met erfpacht, net als wanneer u andere vragen heeft rondom koopovereenkomsten. Wilt u bijvoorbeeld meer weten over de kosten koper of de ontbindende voorwaarden? Het zijn zaken waarover we onze kopers en verkopers graag meer vertellen, zodat u goed weet wat hierbij komt kijken.

Benieuwd wat we in Rotterdam, Maassluis en Vlaardingen of vanuit Oostvoorne voor de regio Voorne-Putten (Brielle, Rockanje, Hellevoetsluis en Rozenburg) als makelaar voor u kunnen betekenen? Bel ons op nummer 010 422 61 44 of (voor de regio Voorne-Putten) naar 0181 48 4000 of stuur ons een e-mail naar [email protected] of gebruik het online contactformulier. We horen graag van u.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*