Met de stijgende temperaturen en de droogte is het behouden van een groene tuin een uitdaging voor tuinliefhebbers. Gelukkig zijn er eenvoudige, duurzame en economische manieren om je tuin te verzorgen, zelfs tijdens droge periodes. Ontdek hieronder enkele groene tips die je helpen bij het verzorgen van je tuin tijdens droogte.
- Kies voor inheemse planten: Maak je tuin droogtebestendig door te kiezen voor inheemse planten. Deze planten zijn aangepast aan de Nederlandse omstandigheden en vereisen over het algemeen minder water en onderhoud. Ze ontwikkelen diepere wortels, waardoor ze beter vocht uit de grond kunnen halen.
- Mulchen: Mulch, een laag materiaal die je over de grond en rondom planten aanbrengt, is een effectieve manier om de grond koel te houden, vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organisch materiaal zoals grind, onkruiddoek, paardenmest, schapenwol of champost als mulchlaag.
- Slim bewateren: Water geven tijdens droogte is essentieel, maar doe dit efficiënt. Geef bij voorkeur ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat water om verdamping te verminderen. Gebruik een gieter in plaats van een sproeier om gericht water te geven aan de basis van de planten en minimaliseer verspilling.
- Regenwater opvangen: Maak gebruik van regenwater door het op te vangen in een regenton. Regenwater is ideaal voor het bewateren van je tuin, omdat het geen chemicaliën bevat en de juiste temperatuur heeft. Sluit je regenton aan op de regenpijp van je huis en gebruik het verzamelde water wanneer je planten extra hydratatie nodig hebben.
- Vervang het gazon: Overweeg om (een deel van) je gazon te vervangen door droogtebestendige beplanting, zoals vetplanten of bodembedekkers. Grasvelden vereisen namelijk aanzienlijk meer water dan andere planten, dus deze vervanging kan de waterbehoefte van je tuin verminderen.
- Onderhoud de grond: Een gezonde grond kan beter vocht vasthouden. Belucht regelmatig de grond door te spitten of te harken. Voeg organisch materiaal toe, zoals compost, om de bodemstructuur te verbeteren en het vochtvasthoudend vermogen te vergroten.