NHG: wat is de Nationale Hypotheek Garantie?

NHG: wat is dat? Het is de Nationale Hypotheek Garantie, als vangnet voor de situatie waarin u de hypotheek niet meer kunt betalen.

U betaalt eenmalig een vergoeding om gebruik te maken van de Nationale Hypotheek Garantie=, bovenop de kosten koper en andere aankoop- en financieringskosten die u maakt om een eigen woning te kopen.

In ruil daarvoor profiteert u van de garantie door het Waarborgfonds Eigen Woning. Kunt u de hypotheek niet meer betalen, bijvoorbeeld na verlies van uw baan of door een scheiding? Het fonds helpt u financieel, waardoor de bank er vanuit kan gaan dat de hypotheek netjes wordt betaald. De bank berekent in ruil voor die zekerheid een extra lage rente, waardoor de kosten voor de aanvraag van de NHG zich doorgaans makkelijk terugverdienen.

Tip: er geldt een NHG grens, om daarmee zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen. De grens wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. Onze makelaars vertellen u graag over de actuele grens, om na te gaan of u daar gebruik van kunt maken voor de woning die u op het oog heeft.

NHG: wat is dat?

De NHG is meer dan de zekerheid vanuit een fonds alleen. Het is bovendien een extra controle van de hypotheek die u wilt afsluiten, zodat die past bij het inkomen dat u heeft. Een NHG-hypotheek voldoet altijd aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Op die manier weet u zeker dat u niet te veel leent en u de hypotheek kunt betalen naast de kosten voor boodschappen, verzekeringen en ook sparen.

Kunt u de hypotheek niet meer betalen? In drie gevallen kunt u een beroep doen op de NHG:

U gaat scheiden of uw relatie stopt
Uw raakt arbeidsongeschikt of werkloos
Uw partner komt te overlijden
De NHG biedt dan een vangnet waar u op kunt vertrouwen. U bent in eerste instantie zelf verantwoordelijk om een oplossing te vinden, maar de Nationale Hypotheek Garantie denkt met u mee en biedt uitkomst waar dat nodig is. Soms lukt het om een woning te behouden, waardoor u die niet met verlies hoeft te verkopen. En lukt dat niet? Dan kan de NHG de restschuld kwijtschelden, waardoor u niet met een financiële kater achter zal blijven.

Borgstelling voor lagere hypotheekrente

De NHG is officieel een borgstelling, in de zin van artikel 7:850 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Het is een borgstelling aan de geldverstrekker, zodat die meer zekerheid heeft over het afbetalen van de schuld die u aangaat om de woning te kopen.

Benieuwd hoe we u van dienst kunnen zijn als u uw woning wilt verkopen of als u een huis wilt kopen? We leggen u graag uit over de NHG en bijvoorbeeld de waarborgsom bij huur, omdat we uw ervaren makelaar in Rotterdam, Brielle, Oostvoorne, Rockanje, Maassluis, Vlaardingen, Hellevoetsluis, Rozenburg en Schiedam zijn voor kopen en verkopen, huren en verhuren.

Benieuwd wat we in Rotterdam of op Voorne-Putten als makelaar voor u kunnen betekenen? Bel ons voor regio Rotterdam op 010 422 61 44 of regio Voorne-Putten op 0181 48 4000, of stuur ons een e-mail naar [email protected]. Natuurlijk kunt u ook heel eenvoudig gebruik maken van het online contactformulier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*