Huis kopen: wanneer gaat de bedenktijd in?

Huis kopen en benieuwd wanneer de bedenktijd in gaat? Als koper heeft u volgens de wet standaard 3 dagen bedenktijd. Hier mogen verkopers niet van afwijken, zodat u binnen die periode de kans heeft om zonder opgaaf van reden van de koop af te zien. Het is een bescherming voor kopers, die zonder reden op te geven nog van de voorlopige koopovereenkomst voor een huis

Veel klanten vragen ons wanneer de bedenktijd precies in gaat en waarom deze is ingesteld. We leggen het u graag uit, zodat u goed weet hoe we daar als verkopend makelaar en aankoopmakelaar mee omgaan. We nemen de wettelijke bedenktijd op in het koopcontract en leggen er zowel kopers als verkopers graag over uit, zodat goed duidelijk is hoe u zich hiermee netjes aan de wet kunt houden.

Zodra u een huis gaat kopen zorgt de wettelijke bedenktijd ervoor dat u altijd een paar dagen de tijd heeft om er over na te denken. Binnen die periode kunt u nog van de koop af, zonder dat u hoeft aan te geven waarom u de koop niet door wilt laten gaan. U mag daar wel een reden voor opgeven, maar dat hoeft niet. Zelfs als uw onderbuikgevoel aangeeft dat het beter is om het niet te doen is dat daardoor een geldige reden.

Wanneer gaat de bedenktijd in?

Benieuwd wanneer de bedenktijd voor een koophuis ingaat? Dit begint te lopen om 0:00 uur, na de dag waarop u als koper een exemplaar van de ondertekende koopovereenkomst heeft ontvangen.

Let op: tekent de koper eerst de overeenkomst en daarna de verkoper pas? De bedenktijd gaat pas in op het moment dat de koper het door beide partijen schriftelijk ondertekende document ontvangt.

We hebben een paar voorbeelden op een rij gezet, aan de hand waarvan u na kunt gaan wanneer de bedenktijd in gaat en tot en met wanneer die loopt. Het gaat erom wanneer de koper de door beide partijen overeenkomst ontvangt, bijvoorbeeld op:

 • Maandag
  De bedenktijd loopt tot en met 23:59 op de donderdag die volgt.
 • Dinsdag
  De bedenktijd loopt tot en met 23:59 op de vrijdag die volgt.
 • Woensdag
  De bedenktijd loopt tot en met 23:59 op de maandag die volgt.
 • Donderdag
  De bedenktijd loopt tot en met 23:59 op de maandag die volgt.
 • Vrijdag
  De bedenktijd loopt tot en met 23:59 op de dinsdag die volgt.
 • Zaterdag
  De bedenktijd loopt tot en met 23:59 op de dinsdag die volgt.
 • Zondag
  De bedenktijd loopt tot en met 23:59 op de woensdag die volgt.

Tip: tekent u een koopovereenkomst rond de kerstdagen of in de buurt van andere feestdagen? Houd er rekening mee dat minimaal 2 van de 3 dagen geen zaterdag, zondag of erkende feestdag mogen zijn. Dit is ook de reden dat de periode er rondom het weekend iets anders uit kan zien dan bij tekenen op maandag of dinsdag.

Waarom 3 dagen bedenktijd?

Benieuwd waarom de bedenktijd voor de aankoop van een huis van de verkoper is ingesteld? Kopers moeten soms snel schakelen, bijvoorbeeld omdat er meerderen in de race zijn om een huis te kopen. Dit kan leiden tot verhitte situaties, waarin een koper snel moet beslissen om een kans te hebben de woning te kopen.

De aankoop van een woning is een grote uitgave en belangrijke keuze. Het is belangrijk dat kopers bijvoorbeeld een bouwkundige keuring kunnen laten uitvoeren en even de tijd hebben om na te denken over de keuze die zij maken. Dankzij 3 dagen bedenktijd bij de koop van een huis is er ruimte voor meer rust, om een goede beslissing te nemen en zoveel mogelijk waardevolle informatie in te winnen over de te kopen woning.

De bedenktijd om een huis te kopen is er alleen voor de koper, de verkoper heeft hier standaard geen recht op. Wilt u als verkoper ook het recht om van de verkoop af te zien? Het is belangrijk om dit specifiek in de koopovereenkomst op te laten nemen. Dit is niet gebruikelijk.

Ontbindende voorwaarden: financiering en bouwkundige keuring

Los van de bedenktijd voor het kopen van een huis kan er in de koopovereenkomst sprake zijn van ontbindende voorwaarden. Hiervoor gelden andere termijnen, het is niet nodig om daar binnen de 3 dagen gebruik van te maken. Het kan bijvoorbeeld gaan om het voorbehoud op financiering of een bouwkundige keuring. Als het niet lukt om de financiering rond te krijgen of als de keuring wijst op hoge kosten om de bouwkundige kwaliteit op orde te krijgen kan een koper op basis daarvan van de koop afzien.

Gaat u een huis kopen en bent u benieuwd wanneer de bedenktijd ingaat? Of wilt u meer weten over onze diensten, zowel als aankoopmakelaar, of om uw huis te verkopen? Als ervaren makelaar in Rotterdam, Brielle, Oostvoorne, Rockanje, Maassluis, Vlaardingen, Hellevoetsluis, Rozenburg en Schiedam vertellen wij u graag meer over bijvoorbeeld de wettelijke bedenktijd, een asbestclausule en andere belangrijke zaken bij de aankoop of verkoop van een woning.

Benieuwd wat we in Rotterdam of op Voorne-Putten als makelaar voor u kunnen betekenen? Bel ons voor regio Rotterdam op 010 422 61 44 of regio Voorne-Putten op 0181 48 4000, of stuur ons een e-mail naar [email protected]. Natuurlijk kunt u ook heel eenvoudig gebruik maken van het online contactformulier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*