Waarborgsom: voor koopwoningen en bij huur

In de koopovereenkomst een waarborgsom tegengekomen of krijgt u daarmee te maken voor de huur van een woning? De waarborgsom kan verschillende dingen betekenen, afhankelijk van of u een woning wilt kopen of huren.

Het is verstandig om de koopovereenkomst goed door te nemen, bijvoorbeeld als het gaat om deze borgsom en de ontbindende voorwaarden. We kunnen u daar als makelaar in Rotterdam goed over adviseren. We leggen uit over de betekenis van de borgsom, net als de bankgarantie die u daarvoor kunt gebruiken als u het bedrag niet wilt of kunt overmaken.

Waarborgsom voor hypotheek: ook met bankgarantie

De waarborgsom is er voor de verkoper, die daarmee meer zekerheid krijgt over de succesvolle verkoop van de woning. De borgsom mag tot 10 procent van de afgesproken koopsom bedragen. Het bedrag maakt de koper over aan de notaris, die het geld op de rekening houdt tot aan het moment van de overdracht.

Dankzij de waarborgsom is het boetebedrag bij eventueel afzien van de koop al beschikbaar bij de notaris, waardoor de verkoper daar niet achteraan hoeft op het moment dat dit zou gaan spelen.

De borgsom is er daarnaast om te voorkomen dat de koper al bij het tekenen van de koopovereenkomst de volledige koopsom dient te betalen. Dit is in de praktijk vaak lastig en onwenselijk. In plaats daarvan wordt de borgsom overgemaakt naar de notaris. Kopers die dat bedrag niet kunnen of willen betalen kunnen gebruik maken van een bankgarantie.

De bankgarantie voor een waarborgsom is een garantie van de bank, dat het geld beschikbaar is op het moment dat dit nodig is. Er wordt geen bedrag overgemaakt, maar de bank garandeert de betaling daarvan en biedt de verkoper daarmee dezelfde zekerheid.

Waarborgsom bij huur

Gaat u geen woning kopen, maar krijgt u te maken met een waarborgsom voor huur? De betekenis is dan net iets anders. Het gaat om een borgsom voor de woning, waarmee de verhuurder er zeker van kan zijn dat er geld beschikbaar is om eventuele beschadigingen op te knappen. De rechter staat een borgsom toe tot maximaal 3 maanden kale huur. De huurder dient dit bedrag over te maken voordat de huur ingaat. Bij het verlaten van de woning betaalt de verhuurder dat bedrag (zonder rente) terug, indien er geen beschadigingen zijn aangetroffen.

Wilt u weten hoe we u van dienst kunnen zijn als u een woning wilt kopen of huren? We leggen u graag uit over de waarborgsom en andere zaken zoals erfpacht, zodat u bij de huur of koop van een woning niet voor verrassingen komt te staan. Wij zorgen ervoor dat alles goed duidelijk is, zowel in de koop- als huurovereenkomst en in het onderlinge contact tussen de verhuurder en huurder of de verkoper en koper. Als ervaren makelaar in Rotterdam, Brielle, Oostvoorne, Rockanje, Maassluis, Vlaardingen, Hellevoetsluis, Rozenburg en Schiedam vertellen wij u graag meer over het kopen en verkopen of huren en verhuren van uw woning.

Benieuwd wat we in Rotterdam of op Voorne-Putten als makelaar voor u kunnen betekenen? Bel ons voor regio Rotterdam op 010 422 61 44 of regio Voorne-Putten op 0181 48 4000, of stuur ons een e-mail naar [email protected]. Natuurlijk kunt u ook heel eenvoudig gebruik maken van het online contactformulier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*